ICAR- og Interbullkonferanse
Årlig arrangeres det en felles konferanse for de to organisasjonene ICAR og Interbull. I år ble møtet gjennomført i Bled i Slovenia, og fra Geno møtte forskerne Janez Jenko, Karoline A. Bakke, Bjørg Heringstad og avlssjef Håvard Melbo Tajet.
ICAR er en internasjonal organisasjon der hovedformålet er å utarbeide felles standarder for registrering av informasjon i husdyrkontrollene i medlemsland, og er ansvarlig for en «global standard for husdyrdata». Norge har vært deltakende i organisasjonen siden oppstart som i starten kun dreide seg om melkeregistreringer (1889).
Geno representert i to arbeidsgrupper
På konferansen møtes deltakere fra alle medlemsland til et variert program der både forskning og datainnsamling innenfor storfeverdenen blir flittig diskutert. Geno er også representert i to arbeidsgrupper i ICAR som heter Feed & gas (Fôr og metan) (Karoline A. Bakke) og Functional traits (Funksjonelle egenskaper) (Bjørg Heringstad). Deltakerne i disse gruppene kommer fra ulike avlsog utdanningsinstitusjoner rundt om i verden. Medlemmene møtes en gang i året på ICAR konferansen, i tillegg til digitale møter gjennom året for å sammenstille forskning og standarder for registrering av for eksempel nye egenskaper slik som fôrutnyttelse, metan, helse og fruktbarhetsegenskaper, men også forbedring av eksisterende datainnsamling. Resultatet fra arbeidet er å finne på ICAR sine hjemmesider. Der blir retningslinjer og veiledning for hvordan disse egenskapene bør registreres publisert (https://www.icar.org/index.php/icar-recording-guidelines/).
To presentasjoner fra geno
Interbullsenteret har hovedsete på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala der deres mandat er å tilby uavhengige tjenester for en internasjonal genetisk evaluering av avlsokser, som gjør det mulig å sammenlikne okser på tvers av land (MACE – multiple across country evaluation). Som en del av Interbull konferansen der forskning og erfaringer deles, ble det holdt to presentasjoner fra Geno. Janez Jenko presenterte arbeidet sitt med tittelen «Simulating genetic progress for traits with expensive phenotyping» (Simulere avlsframgang for egenskaper med kostbar fenotyping) og undertegnende holdt et foredrag om «Genetic correlations between daily dry matter intake, body weight and enteric methane in Norwegian Red dairy cows» (Genetiske sammenhenger mellom tørrstoffopptak, kroppsvekt og metanproduksjon hos NRF).
Foredragene ligger ute på Interbull sine hjemmesider: (https://interbull.org/ib/2024_bled_scientific_programme